FabAC

Fabricația Asistată de Calculator

Această disciplină, cunoscută și sub numele de prelucrarea asistată de calculator sau CAM (engleză: Computer-Aided Manufacturing) presupune utilizarea unei platforme software pentru controlul mașinilor-unelte și a celor conexe în fabricarea pieselor de prelucrat. Aceasta nu este singura definiție pentru CAM, dar este cea mai comună; CAM se poate referi și la utilizarea unui computer pentru a ajuta la toate operațiunile de fabricație ale unei fabrici, inclusiv la planificare, gestionare, transport și depozitare.

Scopul său principal este de a crea un proces de producție mai rapid, componente și scule cu dimensiuni și consistență materială mai precise, care, în unele cazuri, utilizează doar cantitatea necesară de materie primă (reducând astfel risipa), reducând în același timp consumul de energie. CAM este un proces ulterior proiectării asistate de computer (CAD) și de cele mai multe ori ulterior ingineriei asistate de computer (CAE), deoarece modelul generat în CAD și verificat în CAE poate fi introdus în software-ul CAM, care apoi controlează mașina-unealtă. CAM este utilizat în multe instrituții de învățământ superior și nu numai alături de CAD pentru a crea diferite tipuri de repere.

În cadrul acestei discipline, platformele software utilizate pentru realizarea demersului nostru educațional sunt SOLIDWORKS CAM® și Ultimaker Cura®.