PAC

Proiectarea Asistată de Calculator

Prin proiectarea asistată de calculator sau CAD (engleză: Computer-aided Design) se înțeleg acele instrumente, aplicații, programe de calculator care pot asista inginerii, arhitecții, geodeziștii în activitatea lor de proiectare. Inițial aceste aplicații au fost create ca instrument de desenare prin intermediul calculatorului, instrument dorit să înlocuiască planșeta de desenare, iar mai târziu, toată activitate de proiectare. De unde inițial ele permiteau numai desenare bidimensională (2D), la momentul actual se poate crea virtualizarea unui obiect real cum ar fi de ex. un arbore motor, precum și vizualizarea spațială (3D) a unei asamblări pe un monitor de calculator.

În cadrul acestei discipline se pune accentul pe utilizarea platformei SOLIDWORKS®, nu doar pentru că de peste 25 de ani a fost standardul industrial de încredere în proiectare și inginerie, dar mai ales pentru că soluțiile intuitive de proiectare 3D și dezvoltare a produselor de la SOLIDWORKS® vă ajută să conceptualizați, să creați, să validați, să comunicați, să gestionați și să transformați ideile dvs. inovatoare în design-uri excelente de produse.

Conform ENLYFT, >13% din peste 534K firme și companii care utilizează platforme de modelare și proiectare sunt utilizatoare de SOLIDWORKS®. Cele mai multe dintre companiile analizate sunt pe teritoriul SUA, UK, Canada, Franța, India, Brazilia, Germania, Australia, Italia, Spania sau România. De asemenea, SOLIDWORKS® este prezent în industriile prelucrătoare, fabricație electrică și electronică, automobile, tehnologia informației, petrol & gaze, construcții, dispozitive medicale etc. 

SOLIDWORKS® se bazează pe o serie de caracteristici deosebite, precum:

  • - creare de modele rapid și precis, inclusiv modele 3D și desene 2D ale pieselor și ansamblurilor complexe;
  • - proiectare pentru costuri și producție eficiente cu instrumente de estimare a costurilor și verificare a fabricație;
  • - interacțiune cu membrii echipei și controlul actualizărilor de produs cu instrumente standardizate de gestionare a datelor;
  • - corectare a eventualelor erori și reluarea activității de proiectare utilizând instrumente integrate de analiză a mișcării și a solicitărilor.